Levering binnen 2-3 werkdagen
Veilig & snel betalen
Elke werkdag van 9:00 - 17:00 bereikbaar | 030 2844844
Swipe to the left

Ondersteunde communicatie

Ondersteunde communicatie
Door Eelke Verschuur 2 years ago 2522 keer bekeken Geen reacties

Ondersteunde Communicatie (OC) betekent dat alle mogelijke communicatievormen en middelen worden ingezet om (nog resterende) communicatieve vaardigheden van mensen zo optimaal mogelijk te maken.

Elk mens heeft recht op communicatie. Gaat dit niet vanzelfsprekend, dan moet alles worden benut wat communicatie tot stand kan brengen.

Communicatie hulpmiddel

Een communicatie hulpmiddel kan een ondersteuning zijn voor de persoon die niet of moeilijk kan spreken. Het vinden van een passend communicatiehulpmiddel is niet gemakkelijk. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor iemand mogelijk is en wat voor steun de omgeving kan geven om zo’n hulpmiddel te vullen en te gebruiken.

Steeds meer toepassingen werken met zogenaamde dynamische schermen. Te vergelijken met een elektronisch boek, waarbij de bladzijden zichtbaar zijn op het beeldscherm. Via de al dan niet geprogrammeerde boodschappen op het startscherm is het mogelijk de onderliggende schermen te bereiken. Als voorbereiding op het gebruik van deze hulpmiddelen levert Eelke Verschuur eenvoudige hulpmiddelen die makkelijk te gebruiken en toe te passen zijn. Dat zijn de hulpmiddelen met digitale spraakuitvoer. Deze worden ook wel statistische communicatiehulpmiddelen genoemd. Deze hulpmiddelen moeten bijna altijd van een papieren afbeelding voorzien worden om duidelijk te maken welke tekst er onder een knop staat.