Levering binnen 2-3 werkdagen
Veilig & snel betalen
Elke werkdag van 9:00 - 17:00 bereikbaar | 030 2844844
Swipe to the left

Tips bij het lamineren

Tips bij het lamineren
Door Eelke Verschuur 2 years ago 6859 keer bekeken Geen reacties

Lamineren waar moet je mee rekening houden:


Lamineervellen zijn in verschillende maten en diktes te verkrijgen. De meest gebruikte zijn de A4 vellen met een dikte van 125 micron. Hiermee worden stevige kaarten gemaakt. Dunner is de 75 micron.

Afwijkende maten zijn A 7 (visitekaartjes), A 6 (geschikt voor bijvoorbeeld speelkaarten), A 5 (kleine communicatiemapjes) en A 3 (placemats). Let op dat u lamineer apparaat ook geschikt is voor A 3 formaten. Er bestaan ook A 4 vellen die direct geschikt zijn voor vier rings ordner.

Mat lamineer papier, dat minder spiegelt en daardoor beter geschikt is voor o.a. slechtzienden, is te verkrijgen via in de webwinkel.

De hoeken van gelamineerde en uitgeknipte kaarten zijn altijd erg scherp, rond daarom de hoeken af.

Laat in elk geval een randje van 2 mm. rondom de papierenkaart zitten, anders is er kans dat de kaarten weer openbreken. Dus daar waar het papier stopt nog 2 minimaal 2 mm. plastic overlaten alvorens de schaar erin te zetten.

Een dik papier wordt meestal niet zo goed gelamineerd, bv. een foto die op een papier is geplakt. Wil je dat echt lamineren haal er dan een paar keer door het lamineerapparaat, om het dubbel te plastificeren. Zorg in elk geval voor een goede rand eromheen, zoals hierboven genoemd.

Knippen, en vooral recht knippen, gaat goed en gemakkelijk met een snij apparaat.

Neemt uw kind een gelamineerd werkje mee naar huis dat bijna los gaat zitten, haal het dan nog een keer door het lamineer apparaat en/of lamineer het nog eens met een extra vel dun lamineer.

Gebruik een beetje lijm om losse kaartjes in het lamineervel te plakken, zodanig dat deze niet kunnen verschuiven tijdens het lamineren. Die dit nooit met plakband, want dat wordt duidelijk zichtbaar na het lamineren.

Leg direct na het lamineren de vellen op een vlakke ondergrond zodat ze goed plat blijven. Als het vel direct uit de machine komt is het nog heet en vervormt het snel tijdens het afkoelen.

Inbinden van gelamineerde vellen

Lamineer het kind zijn favoriete boeken, daarmee wordt het boek steviger en soms zijn de bladen dan makkelijker om te slaan, het boek kan schoongemaakt worden.

Het inbinden van geplastificeerde mappen met sleutelringen is bijzonder handig. Deze speciale scharnierringen vereenvoudigen dit nog eens extra. Deze ringen gaan makkelijk open en de bladen kunnen er makkelijk mee aan elkaar bevestigd worden.

Voor sommige kinderen is een sleutelring aan een broekriem handig. Met de extra stevige sleutelautomaat zijn deze makkelijk mee te nemen aan de broekriem.

Bedenk wat je wil maken

Maak eerst een plan wat je wil maken alvorens te lamineren.

Wordt het een map met geplastificeerde vellen of worden het losse kaartjes op een ondergrond geplakt met klittenband.

Bij het gebruik van klittenband is het aanbevolen de harde kant achterop de kaartjes te plakken en de zachte kant van het klittenband in het boek of op de ondergrond. De geleverde artikelen en materialen zijn allen gebaseerd op een harde kant achter de kaartjes. Zo kunnen de kaartjes overal gebruikt worden.

Een mogelijkheid is om gekleurde bladen te lamineren, zodat er een stevige ondergrond ontstaat, en daarop stroken klittenband (zachte kant) te plakken. Hiermee wordt als het ware een categorie gemaakt door de verwijzing naar de gekleurde achtergrond.

Maak ook eens een memorie, lottospel of lamineer de favoriete recepten.